Geschiedenis van de Nato Strap

Steeds meer mensen zijn enthousiast over de Nato Strap. Ze zijn stevig, zien er leuk uit en zijn makkelijk te verwisselen, dat maakt de Nato Strap een leuke accessoire voor je horloge. Hij is oorspronkelijk niet gemaakt als "fashion accessory", maar waar komt hij dan wel vandaan?

Na deze korte introductie van youtuber IDGuy zijn wij dieper in de geschiedenis van de Nato gedoken.

 

Ga direct naar:

James Bond
Nylon horlogebandjes werden voor de jaren 60 al sporadisch gedragen, maar niet op grote schaal. Sean Connery was degene die ze 1964 voor het eerst aan het grote publiek liet zien in Goldfinger. Daar droeg hij onderstaande Nato Strap met een Rolex Submariner. Daniel Craig verwees hier naar met zijn Nato in de film SPECTRE.

Sean Connery Nato Strap


Het leger
Hoewel het logisch lijkt dat de Nato Strap van de NATO militairen afkomstig is, is niets minder waar. De Nato Strap werd namelijk voor het eerst door het Britse Ministerie van Defensie gebruikt in 1973. Nieuwe militairen kregen toen een chronograaf toegewezen die op een leren band zat. Echter zagen de militairen zelf al snel in dat het dragen van een leren bandje niet altijd handig is. Waardoor ze op zoek gingen naar een horlogebandje dat goed tegen sporten, zweten en water kon. Eerst gingen de meer ervaren militairen over op een Army Green Nato Strap en later kon hij officieel aangevraagd worden. Op het aanvraagformulier had de NATO Strap het serienummer G1098. Hierdoor werd de Nato Strap in militaire kringen bekend als de G10. Deze naam komt nog af en toe voorbij.

De originele Nato Strap
De eerste G10 Nato Straps hadden een breedte van 22mm dik en kwamen in traditionele leger kleuren zoals Beige, Army Green en de meest populaire kleur destijds "Admiralty Grey". Later gingen verschillende divisies onofficieel andere kleurstellingen dragen. Zo had iedere divisie uiteindelijk een eigen kleur Nato Strap. De Household Division van de Engelse koningin droeg bijvoorbeeld een Nato in de kleuren Blauw-Rood-Blauw. Inmiddels is de Nato Strap van het Britse leger verkleind naar 18mm om het militaire horloge van de Cabot Watch Company te kunnen voorzien van Nato Straps. Daarnaast kan je nu ook in het leger veel meer kleuren bestellen dan vroeger.

 

Grijze Nato Strap

 

Fashion
Tegenwoordig is de Nato Strap niet alleen bekend van James Bond en het Engelse leger. Daniel Craig draagt zijn horloges ook buiten de filmsets regelmatig aan een Nato en hij is niet de enige beroemde fan. Ook Brian May, de gitarist van Queen, draagt zijn Seiko 5 al jaren aan een zwarte Nato Strap.

Het merk Daniel Wellington heeft de Nato Straps bij het grote publiek geïntroduceerd. Enkele jaren geleden zijn ze begonnen met het verkopen van hun horloges op de opvallende blauw-wit-rode Nato's.

Gelukkig zijn Nato's inmiddels beschikbaar in allerlei kleuren en patronen. Hierdoor kan je creatief met je horlogebandje om te gaan. Zo kan je per outfit, seizoen of gelegenheid een andere Nato dragen. Dit maakt ze geliefd bij modebewuste mensen.

 

Bekijk ook:

 

2 reacties

  • @Joost, wist je dat iedereen eerst dacht dat de Nato die Sean Connery droeg zwart-grijs is? Dit komt omdat de TV’s toen de kleuren nog niet goed konden corrigeren en de Nato ook zwart-grijs leek op TV. Pas later toen HD uitkwam kwam men er achter dat de Nato 3 kleuren had.

    Hans
  • Wat gaaf! Ik wist helemaal niet dat Sean Connery er al een droeg in 1964.

    Joost

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd